Работна средба на претседателот на Уставниот суд, Костадиновски и италијанскиот амбасадор Силвестри

CC-meeting.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПретседателот на Уставниот суд, Дарко Костадиновски и судијата, Ана Павловска-Данева денеска остварија работна средба со Н.Е. Амбасадорот на Република Италија, Адреа Силвестри.

Централна тема на разговор беше испитување на можностите за остварување на билатерална соработка помеѓу уставните судови на двете држави.

Претседателот Костадиновски го информираше амбасадорот Силвестри за приоритетите во неговиот мандат.

Амбадсадорот Силвестри пројави интерес за прашањата поврзани со обезбедувањето на независноста и самостојноста на Судот, како и за транспарентноста и отвореноста на Уставниот суд.

На средбата беа разменети мислења на теми поврзани со реформирање на правосудниот систем, при што судиите проф. д-р Ана Павловска-Данева и д-р Костадиновски изразија надеж дека реформскиот процес во сферата на правосудството ќе се одвива во согласност со Уставот и во рамките на уставните принципи.

Амбасадорот Силвестри изрази поддршка за најавените приоритети и најави дека лично ќе се заложи за унапредување на билатералните односи во полето на уставното судство и подобрување на севкупната соработка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK