Доделени првите Решенија на граѓани за субвенции на инвертер клими во општина Илинден

reshenija-za-klimi-1.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKГрадоначалникот на Општина Илинден Александар Георгиевски ги додели првите Решенија на граѓаните кои имаа поднесено барање за добивање еднократна парична помош за купување инвертер клими или соларни панели.

Како што истакна градоначалникот, Александар Георгиевски целта е да се стимулираат граѓаните на општина Илинден (домаќинствата) за употреба на високоефикасни инвертер клима уреди за затоплување или ладење на своите домови, кои се поекономични, енергетски поефикасни и еколошки прифатливи за околината.

Оваа мерка е дел од Програмата за финансиска поддршка на целни групи граѓани на Општина Илинден за 2024 година. Износот кој го доделува Општината како финансиска помош изнесува 50% од сумата за која е купена инвертер климата или соларниот панел, односно до максимум 10.000,00 денари по производ.

„Грижата и поддршката за граѓаните е секогаш приоритет на Општина Илинден, такашто истата ќе продолжи и во наредниот период со доделување на субвенции“, велат од Општина Илинден.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK