Иселенички поетски средби

poetski-sredbi
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Во Клубот на пратеници во Скопје денеска започнаа Иселеничките поетски средби во организација на Агенцијата за иселеништво. Првите иселенички поетски средби ги отвори директорот на Агенцијата за иселеништво, Слободан Близнаковски, а пред учесниците се обратија и директорот на Струшките вечери на поезијата, Тодорче Тасевски и претседателот на Друштвото на писатели на Македонија, Христо Петрески.

Близнаковски истакна дека Агенцијата за иселеништво преку повеќе активности се грижи за чувањето на македонскиот јазик во иселеништво и тоа преку печатење на книги на иселеници, преку промоции на дела, како и преку доделувањето на наградата „Стојан Христов“ за најдобра книга поезија во рамки на Струшките вечери на поезијата.

На Иселеничките поетски средби учествуваат поети од Австралија, Канада и од повеќе држави од Европа: Италија, Хрватска, Србија, Шведска и Словенија. Поетите во двата дена ќе имаат можност да се самопромовираат, да ги презентираат своите дела, творби и да се запознаат и вмрежат меѓусебно за понатамошна соработка од областа на културата, соопшти Агенција за иселеништво.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK