Герапетритис: Флагрантно кршење на Договорот од Преспа од страна на раководството на Северна Македонија

Според-грчкиот-министер-„преспанскиот-за-пасошите-мора-да-се-почитува.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKОдлуката на државното и политичкото раководство на Северна Македонија да не се користи „уставното име на земјата во јавниот дискурс дома“ претставува флагрантно кршење на Договорот од Преспа, истакна министерот за надворешни работи Јоргос Герапетритис, кој присуствуваше на Советот на министрите во Луксембург.

Герапетритис подвлече дека „почитувањето на меѓународното право и меѓународните договори е основа на меѓународниот мир и безбедност и не значи негова селективна примена“.

„Во однос на Западен Балкан, за кој ќе разговараме денеска, Грција отсекогаш била витална сила за интеграција на државите од Западен Балкан во европското семејство. Ние продолжуваме да ја поддржуваме оваа перспектива врз основа на предвидените неочекувани добивки и сопствените капацитети на земјите-членки. Во овој контекст, би сакал да нагласам дека, особено во однос на Северна Македонија, државното и политичкото раководство на земјата систематски и упорно одлучи да не го користи уставното име на земјата во јавниот дискурс дома. Ова претставува флагрантно кршење на Договорот од Преспа, кој предвидува дека името на државата ќе биде едно и единствено (ерга омнес) за севкупна употреба и тоа е Северна Македонија“. Усогласеноста со меѓународното право и меѓународните договори е основа на меѓународниот мир и безбедност и не значи негова селективна примена. Патот кон европската интеграција може да се разбере само со целосно усвојување на европското законодавство и целосно и безусловно почитување на меѓународното право и меѓународните договори“, подвлече тој.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK