Демократски сојуз: Евроинтеграциите ги блокираа ДУИ и СДСМ

CS2024.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKТелевизиската дебата помеѓу Мицкоски и Ковачевски, само го потврди кристално чистиот став на Демократскиот сојуз, дека евроинтегративниот процес е блокиран од ДУИ и СДСМ и одговорност за тоа мора да понесат, велат од партијата на Павле Трајанов.

СДСМ, како што додаваат, го прифати „Францускиот предлог“ подготвен во Мала Речица од страна на претставници на ДУИ и Бугарија.

„Тој предлог беше трансформиран во Преговарачка рамка, во која се вградени сите барања на Бугарија. Во Рамката не е предвидено македонскиот јазик да биде официјален во ЕУ по приемот на Македонија во Унијата, во Рамката се вградени и историски, образовни и идентитетски прашања, што е спротивно на Копенхашките критериуми, предвидена е и имплементација на Договорот за добрососедски односи помеѓу Бугарија и Македонија, како и протоколите со кои Бугарија наметнува решенија со кои се негира нашата историја, јазик и идентитетскиот континуитет.

Ковачевски и Ахмети не се обидоа да обезбедат поширок граѓански и политички консензус и не водеа сметка за нашите национални, стратешки и граѓански интереси. Демократскиот сојуз е цврсто определен за ЕУ, но и за коренити реформи во многу области, како и за Влада растеретена од корупција и клиентелизам, Влада која ќе воспостави ред во државата и ќе отвори перспективи за младите“, се додава во информацијата од демократскиот сојуз.

Оценуваат дека дебатата беше на ниво и добра можност граѓаните да ги видат разликите и да поддржат промени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK