Ангелевска: Кадровските решенија во новата Влада на ВМРО-ДПМНЕ се со богати биографии

angelevska.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВо моментов наследуваме катастрофална состојба. Буквално нема област, институција која може да ја наречеме целосно функционална. Граѓаните во предизборието велеа никогаш не било полошо и буквално е така. Јавниот долг на крајот на 2023 година достигна рекордни 62,1% од БДП. Во наредните 5 години само по основ на камати треба да се платат 1,8 милијарди евра. Судство со доверба од 3%, политички затвореници и селективна правда. Епидемија на криминал и корупција во сите пори“, истакна пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ Силвана Ангелевска на денешната собраниска седница.

Таа продолжи и додаде:

„Програмата што ја понуди мандатарот за 2024-2028 година се состои од квалитетен животен стандард, економски раст, зголемување на БДП до 5%, 55,000 нови работни места, поддршка за приватниот сектор, национален план за демографија со низа на мерки кои ќе ја намалат и ублажат состојбата со негативниот прираст и иселувањето на нашите млади луѓе, во однос на енергетиката предвидени се низа долгорочни инвестиции и капацитети кои ќе гарантираат енергетска стабилност и зголемување на домашното производство на енергија, вложување во нашиот столб во РЕК Битола и продолжување на животниот век. Системска борба против корупцијата, владеење на правото во институциите, реформа на јавната администрација, развиени локални самоуправи и за таа цел годишно 250 милиони евра ќе се префрлаат во општините за рамномерен регионален развој и проекти за подобрување на локалното население. Функционален институционален систем, здравство, образование, животна средина, социјална заштита и посветена грижа за пензионерите. Национални приоритети надворешна политика, безбедност и одбрана, култура, спорт и развиен туризам , права и слободи и еднакви можности за сите“, кажа Ангелевска.

Таа во однос на кадровските решенија во новата Влада истакна дека тие се луѓе со богати биографии, стручни и професионални во своите области.

„Во однос на кадровските решенија понудени се кандидати луѓе со богати биографии , стручни професионални искусни и компетентни за областите кои се предложени. Иако наследуваме држава испукана по сите сфери , сигурна сум дека идните министри предводени од премиерот ќе вложат вонредни напори во решавањето на проблемите на граѓаните“, заклучи Ангелевска.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK