–>

Зголемен паричниот износ на Нобелова награда

nobelova nagrada
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Добитниците на овогодинешните Нобелови награди ќе добијат дополнителен милион шведски круни (84.000 евра), со што вкупната финансиска награда ќе се зголеми на 11 милиони круни (920.000 евра), објави Нобеловата фондација, која ги администрира наградите.

Паричната награда одеше нагоре и надолу во последниве години, а членовите на наградната комисија рекоа дека сумата се зголемува оваа година за да ја одрази посилната финансиска позиција на Фондацијата.

Во 2012 година, наградниот фонд беше намален од 10 на осум милиони круни, бидејќи Фондацијата се обиде да ги зајакне своите финансии. Износот на наградата беше зголемен на девет милиони пет години подоцна, а во 2020 година на 10 милиони, колку што беше пред 2012 година.

Во текот на изминатата деценија, шведската круна загуби околу 30 отсто од својата вредност во однос на еврото, што значи дека последното зголемување на вредноста на наградата нема да ги направи победниците надвор од Шведска да се чувствуваат многу побогати.

Нобеловата награда за физиологија или медицина е прва од овогодинешните награди и ќе биде објавена на 2 октомври, а во наредните денови следуваат и наградите за физика, хемија, литература и мир.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK