Која е специјалноста на вереничкиот прстен?

prsten
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Жените го сакаат секој накит, особено ако тоа е од саканата личност, подарен  од срце, ако го задоволува нејзиниот  вкус и е синхронизован со нејзиниот стил. Сепак, вереничкиот прстен со својата убавина, симболика и емотивно значење го надминува секој друг акцесоар.ПОТВРДА НА ЉУБОВТА

Подарувајќи и веренички прстен, младиот човек ја прашува девојката дали сака остатокот од животот да го поминат заедно, во брак, со нетрпение очекувајќи позитивен одговор. Затоа, договорот на двајца млади да се венчаат, симболично го потврдува и вереничкиот прстен кој во нашата традиција се носи на малиот прстен од десната рака, каде подоцна ќе биде бурмата по венчавката.

Мажите со запросувањето,  а жените со тоа што се согласуваат ја потврдуваат љубовта љубовта еден кон друг, ја зацврстуваат врската и потоа заедно се стремат кон следниот чекор – брак.

СИМБОЛИЗАМ НА ВЕТУВАЊАТА

Иако веридбите и денес се многу важен и фактички неизоставен сегмент пред секоја свадба, овој обичај на договарање влече корени во далечното минато кај многу народи и култури. Од античко време го имаме и фактот дека самиот веренички прстен симболично претставува своевидно  ветување поради што е многу значаен.

По чинот на запросувањето, полека започнуваат подготовките за свадбата. Младите добиваат статус на вереник, што често ги насмевнува, но и им дава мало чувство на трема за се што ги очекува. Затоа, периодот на свршувачката најчесто е проткаен со силни чувства и преплет на љубов, надеж и исчекување.

ОВЕКОВЕЧУВАЊЕ НА МОМЕНТОТ

Иако свршувачката во суштина е манифестација на традиционални сваќања, тој е многу убав и драг обичај, кој не ја губи својата важност и убавина со годините и промените што се случуваат во современиот свет. Сосема спротивно,  како на тој чин да му се посветува  повеќе внимание од кога било досега.

Отука многу млади мажи всушност се натпреваруваат во нивната креативност и смелост, па дури и вклучуваат други луѓе во целосната организација, како роднини, пријатели или колеги. Толку многу девојки го пронајдоа својот свршенички прстен во торта или во  подарок,  го ставија на рака кога најмалку очекуваа, во ресторан, на концерт или на плажа. Тие моменти на изненадување и радост се обоени со силни и многу убави емоции, со солзи и  смеа, музика и често фотографисани или снимени.

НЕПОБЕДЛИВ АКЦЕСОАР

Не треба да се занемари дека свршеничкиот прстен е парче накит што не се носи само во одредени прилики, кога одговара со друг накит или со одреден аутфит,  штом се стави на рака, не се симнува додека не се замени со венчален прстен.

Популарно е и со него да се комбинираат бојата, стилот и обликот на бурмата, за подоцна да се носат заедно. Тоа значи дека треба да биде внимателно одбрано и целосно по вкус и во согласност со стилот на идната свршеница.

КАКО ДА ИЗБЕРЕТЕ?

Различните бои на злато и камења, големини и модели воопшто,  им овозможуваат на сите да го најдат вереничкиот прстен од соништата, додека кај некои златари  тие се направени и по нарачка. Сепак, најпопуларна опција  е белото злато со бел камен во средината.

Во секој случај, мажите треба да ги слушаат желбите на својата избраничка или да се консултираат со нејзините пријателки и добро да размислат и да посветат време на избор кој не е ниту едноставен ниту лесен.

Фото

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK