Што е фарингитис: симптоми и третман

bolka_grlo_32423
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Инфекциите на дишните органи, особено во детството, се честа појава. Од најобична настинка и кивање до посериозни белодробни заболувања, може да се каже дека се е придружено со воспаление на фаринксот, односно фарингитис. Фарингитисот е воспаление на фаринксот, неговата слузокожа, но речиси никогаш не доаѓа како самостојна болест, туку со друга, каде што во повеќето случаи може да се каже дека фарингитисот е почетниот дел од манифестацијата на болеста.Постои акутен и хроничен фарингитис. Кога станува збор за акутна, најмногу се работи за воспаление на фаринксот како придружен симптом на одредени инфекции, болести на слузницата на синусите и носот, усната шуплина и крајниците. Хроничниот фарингитис има тегоби кои не траат хронично, но имаат период на ремисија и повторна појава, а не секогаш предизвикувачи се инфекциите, туку и некои други фактори, како што се употребата на тутун, смог, консумирање алкохол, високо зачинета и зачинета храна и сл понатаму.

Фарингитис симптоми

Веќе рековме дека самото воспаление на фаринксот е чест симптом на некоја друга инфекција, но освен тоа, го придружуваат и одредени симптоми на фарингитис.

Кога зборуваме за акутната форма, тоа е суво грло, болка која може да биде мала или голема, зголемени цервикални лимфни јазли, отечена слузница, како и покачена телесна температура. Во хроничната форма најчести симптоми се дисфагија и кашлица. Дисфагија е тешко голтање, особено на потврда храна, која е придружена со болка со поголем или помал интензитет.

За да може третманот да се спроведе адекватно и да има брзи резултати, важно е да се препознаат симптомите на фарингитис и да се постави точна дијагноза со потребните анализи. Дали е бактериска или вирусна инфекција, дали е можно воспалението на фаринксот да е симптом на инфекција, друга болест, за да се влијае на лекувањето на самата причина, а не само на фарингитис.

Третман на фарингитис

Како што веќе споменавме за фарингитис симптоми во голема мера го одредуваат почетниот третман. Постојат неколку начини да му помогнете на пациентот да функционира полесно и да го реши овој проблем што е можно поскоро. Главната работа е да пиете топли пијалоци, како чаеви и супи, бидејќи топлината реагира и помага во моментот. Се разбира, ова не е лек, туку начин да му помогнете на пациентот кога не може да голта, да дише или да функционира нормално. Дополнително, достапни се пастили и гуми за аптека, со итно локално анестетичко дејство, за да може нормално да се проголта.

Она што е вклучено како терапија се аналгетици и лекови за намалување на температурата, доколку се појави, и сирупи кои помагаат при кашлица, доколку пациентот има кашлица како еден од симптомите. Во некои случаи се додаваат капки за нос, со ограничена употреба, како на дневна основа, така и во временскиот период кога е дозволена нивната употреба, за да не се создаде навика на нив и нивното делување. Кога ќе се докаже дека фарингитисот е предизвикан од бактериска инфекција, се пропишува соодветна антибиотска терапија, обично на база на пеницилин, освен кога пациентите се алергични на него. Многу е важно да се открие причината за воспалението на самиот почеток, бидејќи нема потреба од антибиотици доколку причината не е бактерија.

Најважно е да отидете кај вашиот избран лекар кога ќе се појават првите симптоми и да утврдите дали се работи за инфекција за што поскоро да ја стопирате и понатамошните симптоми да не се ни појавуваат, а телото побрзо да закрепнува.

Фото

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK