11 недела од бременоста – неколку важни факти

test_bremenost
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Самата бременост се разликува од жена до жена. Некои жени лесно ја поднесуваат и се активни во текот на сите девет месеци, додека некои идни мајки потешко ја поднесуваат бременоста и управуваат со високоризична бременост, што во повеќето случаи подразбира строг одмор и лежење во домашни услови.Кога жената ќе забремени за прв пат во животот, често има голем број сомнежи и прашања до својот гинеколог. Тоа е сосема нормално со оглед на тоа што досега не се соочиле со слична ситуација. Едно од прашањата што ги мачи е како се следи бременоста по недели, кои недели се пресудни кога станува збор за развојот на бебето итн.

Календар за бременост – како се следи бременоста по недели?

По првата посета на гинекологот, кој со ултразвук потврдил дека жената е бремена и дека се работи за бременост во матката, идната мајка треба да научи да ја брои бременоста по недели според упатствата на избраниот акушер. Оваа неделна пресметка можеби ви изгледа збунувачка, но не е.

За почеток, треба да се забележи дека бременоста е поделена на три тримесечја (првиот триместар ги вклучува првите три месеци, вториот се однесува на периодот од 3-6 месеци, додека последниот триместар следи седмиот, осмиот и деветиот месец од бременост). Ако зборуваме за 11-та недела од бременоста, тоа практично значи дека сте третиот месец од бременоста и ве делат уште шест месеци од терминот за породување.

Првата недела од бременоста започнува на последниот ден од менструацијата (ова е практично првиот ден од првата недела од бременоста). Откако ќе го утврдите тоа, лесно ќе знаете како бременоста да ја броите по недели.

11 недела од бременоста – како се развива бебето?

Ако се фокусираме на 11-та недела од бременоста, ќе забележите дека таа е пресвртница кога е во прашање развојот на бебето. Имено, органите на бебето се веќе во голема мера формирани, а она што ќе го забележите се движењата на бебето кои зачестуваат поради развиените рефлекси. Иако бебето е сè уште ситно (толку што може да ви го собере на дланка), сега има доволно простор во стомакот да се врти и да прави движења.

Како што се формира нејзината дијафрагма во овој период, бебето почнува да штуца, што идната мајка може да го почувствува во моментот на мирување.

Кога велиме 11 недела од бременоста, треба да се напомене дека од овој момент започнува забрзаниот раст и развој на бебето, кое во следните три недели ќе се удвои.

Прегледи кои можете да ги очекувате во 11-та недела од бременоста

Прегледот што можете да го очекувате оваа недела е класичен ултразвучен преглед (втор по ред од моментот кога дознавте дека сте бремени). Сега е вистинско време да размислите за пренатален тест кој има за цел рано да ги открие потенцијалните хромозомски абнормалности кај бебето и да укаже на потенцијалните развојни абнормалности. Пренаталната дијагноза треба да се прави особено во ситуација кога бебето има предиспозиција да развие аномалија (случај со Даунов синдром во семејството), но и кога идните родители сакаат да бидат мирни и 100% сигурни дека се е во ред со нивното бебе. .

Трудниците во овој период не треба да го занемаруваат дневниот внес на пренатални витамини пропишани од гинеколозите, како и да внесуваат доволно количество течност во организмот. Како и досега, исхраната мора да биде разновидна, богата со витамини и минерали.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK