Илон Маск се соочува со бурни реакции поради ажурирањето на политиката за содржина на X за возрасни

Screenshot_4-6-2024_105810_www.newsweek.com_.jpeg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKИкс на Илон Маск, поранешен „Твитер“, ја ажурираше својата политика за да дозволи, како што ја нарекува, „консензуално произведена и дистрибуирана“ содржина за возрасни на платформата, потег што предизвика критики на социјалните мрежи дека ќе му наштети на корисничкото искуство, пишуваат американските медиуми.

На X платформата стои „ние веруваме дека корисниците треба да можат да создаваат, дистрибуираат и консумираат материјал поврзан со сексуални теми сè додека е консензуално произведен и дистрибуиран“.

„Веруваме во автономијата на возрасните да се вклучат и да создаваат содржини што ги одразуваат нивните сопствени верувања, желби и искуства, вклучително и оние поврзани со сексуалноста. Ја балансираме оваа слобода со ограничување на изложеноста на содржини за возрасни за децата или возрасни корисници кои одлучуваат да не ја гледаат та содржина“.

Овој потег предизвика некои критики за платформата, вклучително и за самиот X.

„Мразам да го кажам тоа, но тој некако ја уништи оваа платформа. Ја претвора во ‘само фанови’. Дури се нарекува и X“, објави Касандра Мекдоналд, мислејќи на Маск, на платформата.

„Само фанови“ е платформа базирана на претплата каде што корисниците можат да објавуваат содржини за возрасни што ги споделуваат со претплатниците.

Платформата истакна дека ќе ја ограничи содржината за возрасни со предупредување пред корисниците да можат да пристапат до неа. Тоа ќе бара оние кои објавуваат на платформата да ги променат своите поставки за да дозволат такви предупредувања.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK