Од верските календари

ikoni_6667867
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

13 мај 2023  

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 30 април.

Светиот апостол Јаков

Син на Заведеј, брат на Јован, еден од Дванаесеттемина. Кога Господ Исус ги повика, тој и брат му Јован ги оставија рибарските мрежи и својот татко и веднаш тргнаа по Него. Спаѓа меѓу оние тројца апостоли на коишто Господ им ги откриваше најголемите тајни, пред кои се преобрази на Тавор и пред коишто тагуваше во Гетсиманската градина пред да пострада. Откако Го прими Светиот Дух, Св. Јаков по разни краишта го проповедаше Евангелието и отиде дури до Шпанија. Кога се врати оттаму со него почнаа да се препираат за Светото Писмо Евреите. Бидејќи никако не можеа да му одолеат, најмија еден маѓесник Хермоген. Но Хермоген и неговиот ученик Филип обајцата беа победени од силата на Вистината што ја проповедаше апостолот и откако беа поразени се крстија. Тогаш Евреите го обвинија кај Ирод и го наговорија некој Јосија да клевети на апостолот. Овој Јосија го виде мажественото држење на Светиот апостол и штом ја слушна јасната проповед за Вистината, се покаја и поверува во Христа. Кога го осудија на смрт Јаков, го осудија и Јосија. Тој го молеше апостолот да му го прости гревот на клевета. А Јаков го прегрна, го целива и му рече: „Мир на тебе и прошка!“ И обајцата ги наведнаа главите под мечот и беа убиени за Господ Кого Го возљубија. Свети Јаков пострада во 45 година во Ерусалим. Неговото тело беше однесено во Шпанија, а на неговиот гроб и денес се случуваат чудесни исцеленија.

 

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е 13 мај

 

Богородица на Фатима

Пресвета Богородица, кралица на мај и мајка на христијаните, е украсена со круна составена од безброј накит, нејзините празници и светилишта ширум светот. Денеска ја славиме Пресвета Богородица Фатима (португалски Nossa Senhora de Fátima), толку драга на големиот папа Јован Павле Втори. и се сеќаваме на појавувањето на Марија во португалскиот град Фатима во 1917 година. Фатима стана позната во светот по необичните визии на три деца во периодот од 13 мај до 13 октомври 1917 година. Секој тринаесетти ден во месецот, Луција (Lúcia de Jesus dos Santos), Фрањо (Франсиско Марто) и Зумбул (Jacinta Марто) искусни се привиденија на госпоѓата облечена во бело и посветла од сонцето. Ужасите од Првата светска војна ја засилиле драмата на пораките на Фатима, особено поврзани со трите тајни. За христијаните, пораките што ги пренесуваат децата се важни и можеме да ги сумираме во три збора: молитва, покајание, преобраќање. Појавувањето на Богородица само ги нагласи и актуaлизираше овие важни евангелски пораки. Повикот да се спротивставиме на постапките на злото во светот преку жртва, молитва и пост ги поттикна верниците посериозно да ја живеат својата вера. Пие XII во најжестокиот виор на Втората светска војна, во 1942 година, го посвети светот на Светото срце на Марија на 25-годишнината од појавувањето на Фатима. Павле VI на 50-годишниот јубилеј, лично отиде на аџилак кај Фатима и по тој повод рече: „Имаме голема желба да ја почитуваме Пресвета Богородица, Мајката Христова, Богородица и нашата Мајка. Нашата доверба во нејзината добрина во Црквата и во нашата апостолска мисија е многу голема, а нашата потреба за нејзино посредување кај Христос, нејзиниот Син, е исто толку голема“. Велики Јован Павле II отиде на аџилак во Фатима на 13 мај 1982 година, на првата годишнина од преживеаниот атентат, го повтори посветувањето на светот на Богородица и заврши со потресните извици: „Избави нè од глад и војна, од нуклеарна војна , од самоуништување, од сите војни, од гревовите против човечкиот живот од неговиот почеток, од омразата и намалувањето на достоинството на Божјите деца, од неправдите во општествениот, националниот и меѓународниот живот, од лесно газење на Божјите заповеди, од обидите за искоренете ја вистината за Бога од човечките срца, од гревовите против Светиот Дух“. Тој испрати и порака од Фатима: „Да го слушаме гласот на Марија, нека го слуша целата Црква, нека го слуша целото човештво, бидејќи Марија сака само вечно спасение на луѓето и народите според планот на Божјата Промисла“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK