Од верските календари

ikoni_3453534
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

7 мај 2023ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 24 aприл.

Денеска е Св. Сава Стратилат.

По потекло бил Гот. Живеел во третиот век и бил војсководец во Римската војска за време на императорот Аврелијан. Христијанството го примил додека служел во војска. Местото на кое се наоѓал му давало можност да ги посетува и помага христијаните кои во тие векови биле масовно затворани по затворите. Кога дознал за неговото дејствување императорот го извел на суд. Свети Сава ја исповедал верата пред царот, ги симнал воените ознаки и во срцето се подготвувал за измачувањето. По најразлични маки, тој бил удавен во една река. Додека траеле измачувањата, гледајќи го сведоштвото на Сава, во Христа поверувале 70 војници кои по наредба на императорот веднаш биле осудени на смрт.

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е Св. Дујам.

Живеел за време на Диоклецијановите прогонства на христијаните. Тој бил бискуп на Солин и еден од светците кој според животното сведочење со зборови, дела и мачеништво, им го приближил Господ на луѓето. Свети Дујам бил бискуп од 284 до 304 година, кога загинал за Диоклецијановите прогонства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK