Стејт департмент: Инвестициската клима во Србија е умерено подобрена во изминатите години

srbija
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Инвестициската клима во Србија е умерено подобрена во последните години што е потикнато од макроекономските реформи, финансиската стабилност и фискалната дисциплина, американските инвеститори генерално имаат позитивен став за водење бизнис, иако, како што е наведено, загрижува големото политичко влијание врз економијата, оцени американскиот Стејт департмент во овогодишниот Извештај за инвестициската клима во Србија, јави дописникот на МИА од Белград.– Скромното подобрување на инвестициската клима во Србија беше поттикнато од макроекономските реформи, финансиската стабилност и фискалната дисциплина, се наведува во документот на Стејт департментот.

Реформите помогнаа за подобрување на деловното опкружување.

– Ако Владата ги исполни ветените реформи за време на процесот на пристапување во Европската унија (ЕУ), деловните можности треба да продолжат да растат. Секторите кои имаат корист вклучуваат земјоделство и агро-преработка, управување со цврст отпад, канализација, заштита на животната средина, информатичка и комуникациска технологија (ИКТ), обновлива енергија, здравствена заштита, рударство и производство, се наведува во извештајот.

Во него се оценува дека привлекувањето странски инвестиции е важен приоритет за владата на Србија.

– Американските инвеститори генерално позитивно се одредија за водење бизнис во Србија поради стратешката локација на земјата, добро образовната работна сила што зборува англиски, како и инвестициските стимулации и договорите за слободна трговија со ЕУ и другите клучни пазари, се наведува во извештајот.

Како што е наведено, сè уште има предизвици во областа на бирократските доцнења, корупцијата и неефикасното правосудство, а загрижува и политичкото влијание врз економијата.

Во 2021 година, САД и Србија потпишаа Договор за поттикнување на инвестициите што овозможи гарантна шема за банкарски кредити на мали и средни претпријатија.

Говорејќи за Косово, во извештајот се наведува дека спорот со Белград и корупцијата се најголемата пречка за привлекување инвестиции.

Сите земји од Западен Балкан сè уште имаат проблеми со корупцијата, која е пречка за директните странски инвестиции, се наведува во извештајот за Инвестициската клима што денеска го објави Стејт департментот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK