–>

Словенија инвестира милијарди евра во реконструкција: „Сакаме да спречиме и идни поплави“

nevreme-slovenija.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Словенечката влада има намера да инвестира околу седум милијарди евра во реконструкција по катастрофалните поплави што ја погодија земјата пред речиси еден месец, изјави во четвртокот премиерот Роберт Голоб во парламентот во Љубљана. Според досегашната проценка, штетата треба да изнесува 4,7 милијарди евра, додаде тој.

Обилните дождови предизвикаа излевање на реките и другите водни тела на почетокот на август, особено во северна и централна Словенија. Поплавите и свлечиштата предизвикаа огромни штети. Селата беа евакуирани, патиштата и пругите беа под вода, стотици мостови беа однесени од порои, многу компании беа уништени.

– Реновирањето нема да биде ограничено само на враќање на претходната состојба, туку целта ќе биде подобра заштита од идни природни непогоди. Сакаме да постигнеме поголема отпорност во случај на вакви настани, рече Голоб.

ЕУ на Словенија и вети 400 милиони евра од солидарниот фонд. Покрај тоа, земјата би можела да повлече пари и од други фондови на ЕУ на кои има право за реконструкција.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK