–>

Петер Стано за средбата во Брисел: ЕУ не виде подготвеност на страните за напредок

eu
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Портпаролот на Европската комисија Петер Стано изјави дека последната рунда од дијалогот меѓу Белград и Приштина не донела напредок, бидејќи ЕУ не видела подготвеност на страните да најдат компромис и, како што вели, за ова ќе бидат информирани земјите-членки. , а од нив ќе се побараат насоки за тоа какви мерки треба да се преземат., пренесува агенцијата Фонет.

Стано на редовниот брифинг за медиумите нагласи дека високиот претставник на ЕУ, Јосеп Борел, не рекол дека дијалогот е неуспешен, туку дека рундата од дијалогот во четвртокот не донела резултат бидејќи страните не постигнале договор.

„Партиите не беа подготвени да ги надминат разликите. Европската унија не е страна во дијалогот, туку посредник, страни се „Косово“ и Србија“, рече Стано. Според него, ЕУ им помага на Србија и на „Косово“ да ги премостат разликите, но во тоа не може да биде успешна доколку страните одбијат да тргнат по патот на компромисот и ако некој не сака помош.

Тој посочи дека ситуацијата е сериозна и дека Србија и Косово се изложени на ризик да заостанат зад остатокот од регионот во процесот на евроинтеграциите, бидејќи напредокот во тој процес е тесно поврзан со дијалогот.

Стано изјави дека специјалниот пратеник за дијалог Мирослав Лајчак ги информира земјите-членки за рундата на дијалогот и потоа 27-те држави ќе одлучат како понатаму.

„Унијата е посредник и можеме да постигнеме онолку колку што се подготвени партиите да прифатат“, рече портпаролот на ЕУ.

Запрашан дали Борељ смета дека рестриктивните мерки што се применуваат за „Косово“ се ефективни, Стано рече дека не се преземени значајни чекори во однос на смирување на ситуацијата, „иако имаше некои чекори“ и дека се уште има потенцијал за ситуацијата да се влоши.

Мерките против „Косово“ се привремени и ќе бидат на сила се додека членките на ЕУ сметаат дека е потребно“, изјави Стано и посочи дека овие мерки може да се омекнат и зајакнат, како што налага ситуацијата.

На прашањето дали мерките може да се применат и на другата страна, Србија, Стано рече дека е одлука на 27-те членки на ЕУ во однос на тоа која страна нема доволно да се смири или да поттикне ескалација.

„Може да се воведат и за другата страна ако е заедничка оценка на 27-те членки на ЕУ. Тоа е процес кој е под постојан надзор на членките. Тие не се задоволни од исходот на рундата, имаа различни очекувања и тоа го знаат партнерите“, заклучи Стано.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK