ОН: Во Авганистан сè уште јавно се камшикуваат луѓе

avganistan dete
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Во денеска објавениот извештај на Обединети нации се наведува дека во последните шест во Авганистан јавно камшикувани се 274 мажи, 58 жени и две момчиња.Поголемиот број се со 30 до 39 удари со камшик за вонбрачни врски, бегство од дома, кражби, хомосексуалност, консумирање алкохол, измама и шверц на дрога.

Во декември беше извршена и јавна егзекуција во присуство на високи функционери. Осуденик беше погубен за убиство на друг маж со ладно оружје во 2017 година.

– Телесната казна е кршење на Конвенцијата против тортура и тоа мора да престане. ОН силно се противат на смртната казна и ги повикуваат властите итно да воведат мораториум на егзекуциите, изјави директорката на канцеларијата на ОН за човекови права во Кабул, Фиона Фрејзер.

Талибанското Министерство за надворешни работи соопшти дека осудените се казнети врз основа на исламскиот кривичен законик и дека казните се неопходни за да се гарантира целосна безбедност на луѓето. Во соопштението се додава и дека секој политички систем има свои стандарди и пристапи.

Исламскиот емират ги спроведува сите свои активности во светлината на светата вера во исламот и е целосно посветен на тоа, се посочува во соопштението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK