–>

Сите корисници на iPhone го прават тоа, експерт вели дека тоа е грешка

Сите-корисници-на-iPhone-го-прават-тоа-експерт-вели-дека.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЕксперт за Apple откри која вообичаена навика на корисниците влијае на поголема потрошувачка на батеријата.

Ако сте еден од оние луѓе кои редовно ги „бришаат“ нагоре апликациите што ги користеле претходно за да ги „затворат“, треба да престанете со таа практика.

Апликациите отворени во позадина се во суштина „замрзнати“, што значи дека не трошат дополнителна батерија или меморија и треба да се остават отворени, велат експертите. „Најголемата заблуда за iOS е дека е добро да се присилат да се затворат апликациите во заднина што не ги користите“, напиша експертот на Apple Џон Грубер на својот блог Daring Fireball.

„Многу луѓе мислат дека апликациите во заднина непотребно ги трошат циклусите на RAM и процесорот, што ги повредува перформансите и ја троши батеријата. Но, iOS не функционира така“, објасни тој.

„Апликациите во заднина се ефективно „замрзнати“, ограничувајќи ја нивната активност во заднина и всушност ослободувајќи ја RAM меморијата што ја користеа. iOS е навистина, навистина добар во ова. Толку е добро што одмрзнувањето на претходно замрзната апликација одзема значително помалку процесор (и моќ) отколку рестартирање на апликација која беше принудно затворена“, вели Грубер.

„Не само што присилното затворање на вашите апликации не помага, туку всушност и штети. Траењето на батеријата ќе биде послабо ако принудите да ги затворите апликациите во позадина“, тврди тој.

А според Apple, апликациите треба да се „принудат“ затворени само кога ќе блокираат поради некоја причина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK