Во Њујорк забранија со закон дискриминација на дебелите луѓе

new york
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Во Њујорк е донесен закон со кој се забранува дискриминација врз основа на тежина.

Градските советници кои го поддржаа усвојувањето на законот изјавија дека дебелите луѓе имаат потешкотии во рестораните и театрите, а истакнаа и дека луѓето со прекумерна тежина биле дискриминирани при делење велосипеди од градските власти. За донесување на законот гласаа 44 советници, а пет беа против.

Лидерот на опозициските републиканци во градското собрание на Њујорк, Џозеф Борели, изјави дека е загрижен оти законот ќе доведе до тоа њујорчани да тужат секого и се.

Во САД, повеќе од 40 отсто од возрасните граѓани се дебели, а студиите покажуваат дека дискриминацијата е распространета.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK