Во Германија во пораст екстремно десничарското насилство, покажува извештај на група за човекови права

Екстремно десничарските екстремисти извршиле повеќе од 2.000 напади во Германија минатата година, се наведува во новиот извештај на групата за човекови права VBRG.

„Минатата година 2.871 лице беа директно погодени од десничарски политички мотивирани напади. Ова е најголема бројка досега“, рече Роберт Куше, член на Управниот одбор на групата на прес-конференција во Берлин.

Советувалиштата на групата во десет германски сојузни покраини минатата година регистрираа 2.093 расистички напади, кои вклучуваа вербални и физички напади и палење на бегалски домови.

„Секој ден најмалку пет лица стануваат жртви на десничарско насилство во Германија“, рече Куше и ги повика властите да преземат посериозни мерки против расизмот и екстремно десничарските групи.

Во извештајот се вели дека насилните злосторства на десничарските екстремисти се зголемиле за повеќе од 15 отсто минатата година, главно во источните германски покраини.

Leave A Comment