(Видео) „Пустинскиот ѓавол“ ја погоди Флорида

pustinski-gavol.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKНад југозападна Флорида се формира помал „Пустински ѓавол“. Овој виор од прашина, налик на торнадо, помина над индустриската зона, но не предизвика материјална штета.

Пустинскиот ѓавол е вид на локален атмосферски вител.

Се формира главно во текот на попладневните часови, односно во најтоплиот дел од денот.

Најмногу се формира за време на сончеви денови со слаб ветер, кога има интензивно загревање на подлогата, што доведува до загревање на воздухот до подлогата и потоа доаѓа до нагло издигнување на воздухот.

Тие се формираат над голо и суво, или над земја со ниска вегетација, бидејќи таквите типови на земјиште се загреваат побрзо и значително повеќе. Ова е причината зошто вртлозите на прашина се формираат почесто и достигнуваат поголем интензитет во региони со сува и топла клима, како што се пустините, па оттука и името пустински ѓавол.

Во нив, воздухот се крева од основата и се движи околу вертикалната оска – се врти. Овие виори обично се краткотрајни и не предизвикуваат голема штета. Нивниот дијаметар и висина може да биде од околу еден метар до неколку десетици метри. Тие вртат прашина, песок, лисја и полесни предмети. Понекогаш пустинските ѓаволи можат да бидат поинтензивни и да направат помала штета.

Иако пустинскиот ѓавол визуелно наликува на торнадо, бидејќи има и виорно движење и видлива инка создадена од подигната прашина и песок, виорите се значително послаби по интензитет и пократко времетраење од торнадата, а нивното формирање не е поврзано со облаците, туку започнува од земјата при сончево време, додека торнадата се спуштаат кон земјата од основата на олујните облаци.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK