–>

(Видео) Аматерски астрономи снимија огромен блесок на Јупитер

jupiter.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Аматерски астрономи снимија огромен блесок на Јупитер пред неколку дена, кој настана откако небесно тело удри во гасовитиот џин. Ударот се случил на 29 август во 01:45 часот по полноќ. Сликите покажуваат краток блесок на површината на Јупитер кој најверојатно бил предизвикан од удар на комета или астероид.

Различни вселенски тела често го погодуваат Јупитер поради неговата силна гравитација и близината до главниот астероиден појас. Најзначајниот ваков настан се случи во 1994 година, кога овој гасен џин беше погоден од остатоци од кометата Шумејкер-Леви 9, по што астрономите можеа да видат оштетувања во атмосферата со месеци по ударот, пишува Спејс.ком.

Научниците веруваат дека Јупитер игра главна улога во заштитата на внатрешниот сончев систем од астероиди и комети со привлекување и апсорпција на удари или исфрлање потенцијално опасни објекти понатаму во Сончевиот систем.

Научниците веруваат дека Јупитер игра главна улога во заштитата на внатрешниот сончев систем од астероиди и комети со привлекување и апсорпција на удари или исфрлање потенцијално опасни објекти понатаму во Сончевиот систем.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK