Видел стаорец во тоалетот и направил голема грешка: лекарите едвај му го спасиле животот

Screenshot-2024-04-13-192631.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЖител на Монтреал (76) за влакно избегнал смрт откако го каснал стаорец во бањата.

Глодарот „демнел“ во тоалетната школка, а кога мажот се обидел да го фати – што било грешка – го каснал за два прста.

Мажот веднаш отишол во болница, каде се заразил со тетанус и бил испратен дома, пренесува Метро.

По 18 дена, сепак, неговото здравје се влошило, па повторно се појавил во болница со висока температура, главоболка и стомачни болки.

Раните на прстите во меѓувреме му зараснале, но притисокот му бил низок, додека срцето му чукало исклучително брзо.

Анализата на крвта и УВ прегледот покажаа оштетени бубрези и низок број на тромбоцити во крвта. Веднаш бил примен на одделението за интензивна нега, каде било констатирано дека боледува од повеќеорганска дисфункција и сепса.

По анализа на урината, откриена е лептоспироза, која најверојатно е стекната по каснување на болен стаорец. Несреќниот маж добил антибиотици и други третмани.

После неколку дена состојбата му се подобрила и бил пуштен на домашно лекување.

Лептоспирозата обично се пренесува од животни како што се говеда, свињи или коњи, но може да се пренесе од кучиња и ракуни или стаорци.

Повеќето случаи лесно се лекуваат со антибиотици, но 10% стануваат сериозни и може да доведат до дисфункција на повеќе органи и смрт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK