–>

Украина започна со извоз на жито преку хрватските пристаништа

Украина-започна-со-извоз-на-жито-преку-хрватските-пристаништа.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Украина започна да извезува жито преку хрватските поморски пристаништа, со цел да ги прошири своите извозни рути додека нејзините пристаништа на Црното Море се блокирани, изјави висок украински функционер.

Главниот пат за извоз на жито на Украина е обично преку нејзините пристаништа на Црното Море, но Киев бара алтернативни патишта откако Москва одлучи да се откаже од договорот за извоз на жито од Црното Море во средината на јули.

Министерот за надворешни работи Дмитро Кулеба за време на посетата на Загреб кон крајот на јули рече дека Украина и Хрватска се договориле за можноста за користење на хрватските пристаништа на Дунав и Јадранското Море за извоз на украинско жито.

„Украинското жито веќе е извезено преку хрватските пристаништа. Ние сме благодарни за оваа можност. Иако е ниша трговска рута, таа е веќе популарна“, рече во писмената изјава првата заменик-премиерка Јулија Свириденко.

Подготвени сме да го развиеме извозот со проширување на можностите на транспортниот коридор. Веруваме дека оваа логистичка рута ќе игра важна улога во билатералната трговија меѓу нашите земји и по војната“, рече таа.

Свириденко не кажа колку украинско жито веќе било испорачано преку хрватските пристаништа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK