–>

„Украина може да влезе во НАТО ако отстапи дел од територијата на Русија“ – висок претставник на Алијансата вели дека тоа е можно решение

ukraina_zname_zmiski_ostrov.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Украина би можела да влезе во НАТО во замена за отстапување на дел од својата територија на Русија, изјави денеска шефот на канцеларијата на генералниот секретар на Алијансата, Јенс Столтенберг, Сијан Јенсен.

„Мислам дека решението би можело да биде Украина да отстапи дел од територијата и за возврат да добие членство во НАТО“, рече Јенсен, а пренесува РИА Новости.

Тој нагласи дека сега има значајни случувања во прашањето за идното членство на Украина во Алијансата и дека отстапувањето на одредени области на Русија може да стане еден од можните компромиси.

На прашањето дали мисли дека Украина треба да ги отстапи своите територии за да постигне мир со Русија и да влезе во НАТО, Јенсен рече дека веќе се преговара за повоениот статус на Украина и веќе е поставено прашањето за отстапување територии на Русија.

„Не велам дека тоа треба да се случи. Но, ова може да биде можно решение“, објасни тој.

Украина не доби покана за членство во Алијансата по големиот самит на НАТО во Вилнус во средината на јули, а генералниот секретар Столтенберг рече дека ова прашање ќе изгуби актуелност доколку Киев не победи во конфликтот со Москва.

Земјите од Г7 објавија декларација за поддршка на Украина, но безбедносните обврски споменати во неа не предвидуваат конкретни рокови за имплементација.

Рускиот заменик-министер за надворешни работи Михаил Галузин претходно за ТАСС изјави дека за решавање на конфликтот е потребна потврда на основите на суверенитетот на Украина – нејзиниот неутрален и ненуклеарен статус.

Покрај тоа, според неговите зборови, неопходно е „да се препознаат новите територијални реалности, да се обезбеди демилитаризација и денацификација на Украина, правата на нејзините граѓани што зборуваат руски и на националните малцинства во согласност со меѓународното право“, потсетува ТАСС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK