Топлотните бранови се посилни и подолги поради климатските промени предизвикани од човечкиот фактор, тврди климатологот Ото

zesko_toplo_764
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

 Нема сомнеж дека топлотните бранови што ја зафатија јужна Европа, САД и делови од Азија се посилни и подолги поради климатските промени предизвикани од човечкиот фактор, изјави денеска климатологот и предавач на Империјал колеџот во Лондон, Фредерика Ото.Таа за Би-Би-Си изјави дека се знае дека без калкулации не може да се каже колку посилни би биле топлотните бранови доколку не беа климатските промени, но се знае дека климатските промени тука се огромен фактор.

„Сè додека фабриките, електраните, бродовите, автомобилите и авионите продолжуваат да ги исфрлаат своите издувни гасови во атмосферата, работите можат само да добиваат на топлина“, рече Ото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK