Стриптизетите од Лос Анџелес ќе формираат синдикат

striptizeta
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Егзотичните танчерки во еден бар во Лос Анџелес ќе станат единствените синдикални стриптизерки во Соединетите Држави, откако нивниот работодавец во Star Garden Topless Dive Bar во Северен Холивуд се согласи да ја признае нивната организација оваа недела, по долготрајна 15-месечна битка.

Напорот за синдикално здружување на танчерите, што доаѓа по неколкумесечните пикети во доцните ноќни часови надвор од местото на Лос Анџелес, се очекува да се формализира на гласањето во четврток. Тоа е првпат во вековната историја на Асоцијацијата за акционерски капитал да ги застапува работниците во стриптиз клубовите, откако во минатото доминантно ги штитеше правата од вработување на пејачите, танчерите и изведувачите на Бродвеј.

„Жртвите што ги направивме беа дефинитивно жртви, но тоа беше за нешто поголемо од нас“, рече Чарли, 23-годишен егзотичен танчер од „Ѕвездената градина“ кој демонстрираше надвор од местото во поголемиот дел од последните осум месеци, според Гардијан во четврток.

Таа објасни дека се бори за „иднина каде што постои синдикат за стриптизерите кои го сакаат тоа. Тоа е поголемо од тоа да се борите да платите кирија“.

Кампањата за организирање колективно договарање во име на танчерите од Ѕвездената градина започна во март 2022 година, откако некои се пожалија на раководството за небезбедни работни услови. Исто така, беше наведено дека на некои стриптизети им престанал работниот однос откако го истакнале несоодветното однесување на клиентите.

Егзотичните танчери првично одржаа гласање за синдикално здружување минатата година, но резултатите беа одложени откако раководството на Старата градина наведе приговори за гласањето и започна правна постапка.

„Стриптизерите се забавувачи во живо“, рече Кејт Шиндл, претседател на синдикатот, според бројни извори. „Иако некои елементи од нивната работа се уникатни, тие во суштина се изведувачи и имаат многу заедничко со другите членови на Equity кои танцуваат за живот“. Шиндл, исто така, забележа дека танчерите од Ѕвездената градина биле „апсолутни воини во текот на овој долг процес“.

Еден Руда, адвокат кој го застапува клубот Стар Гарден, во изјава за The Washington Post објавена во средата рече дека раководството на местото „се посветено на преговарање со добра волја со Actors’ Equity за прв од ваков вид колективен договор за договарање кој е фер. на сите страни“.

Како дел од признавањето на правата на стриптизетите за синдикално здружување, клубот Стар Гарден, исто така, ќе ги врати работниците кои претходно беа отпуштени поради спорот меѓу работниците.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK