–>

Русин осуден за заговор за убиство на чеченски дисидент, убиството го наредил роднина на Кадиров

1693550510_unnamed-file.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Судот во Минхен осуди Русин за заговор за убиство на прогонет чеченски дисидент по наредба на роднина на чеченскиот лидер Рамзан Кадиров. Обвинетиот, идентификуван како Валид Д, е осуден на 10 години затвор, пренесува АП. Тој е осуден за давање согласност за убиство, за подготвување тежок чин на насилство, како и за непочитување на законот за оружје.

Судот утврди дека братучедот на Кадиров му наредил да го убие Мохмад Абдурахманов, кој живее во Германија, со цел да ги замолчи него и неговиот постар брат, истакнат противник на чеченската влада кој е во Шведска.

Убиството било нарачано помеѓу март и јуни 2020 година. Претседавачкиот судија Кристоф Визнер го опиша планираното убиство како „атентат нарачан од државата од страна на чеченскиот режим“. Тој додаде дека убиството било планирано „со знаење и одобрение“ на Рамзан Кадиров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK