–>

Русија: Улогата на Украина во глобалниот извоз на жито е преувеличена

zito-ukraina-2.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Русија ги користи социјалните мрежи за да се обиде да ја прошири тезата дека влијанието на Украина во глобалниот извоз на жито е преувеличено.

Руското Министерство за надворешни работи пишува дека украинскиот извоз учествува со помалку од 5 отсто од глобалниот извоз на жито и дека овој процент се намалува „поради контаминација со радиоактивни отрови од западното оружје“.

Извештајот на американската влада од 2022 година покажува дека само пченицата од Украина сочинува 9% од светскиот пазар, при што нејзиното сончогледово масло учествува со 46%, а маслото од репка со 20%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK