Русија со предупредување: Западот се обидува да предизвика обоени револуции во Централна Азија

677z381_1-nato-logo.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПолитиката на САД и нивните сојузници од НАТО и ЕУ може да доведе до обоени револуции во Централна Азија, изјави заменик-министерот за надворешни работи на Русија, Михаил Галузин на отворањето на четвртата Централноазиска конференција на меѓународниот клуб за дискусија „Валдај“.

„Соединетите Американски Држави и НАТО се обидуваат да ги вклучат земјите од Централна Азија во таканаречените партнерски програми и обуки, тие не престануваат да навлегуваат на териториите на регионот во рамките на заедничките вежби, како и од распоредувањето на инфраструктурата во нив. Гледаме и дека во Вашингтон и Брисел играат нефер игра за да ја решат главната задача – да добијат пристап до базата на ресурси на регионот и контрола врз транспортните артерии лоцирани до него, како и врз користењето на водата. Тргнуваме од фактот дека по постигнувањето на овие цели, владите на земјите од Централна Азија ќе престанат да бидат придружници на Западот, па, соодветно, и опасноста од обоени револуции, кои, како што е познато, Западот нашироко ги практикува, ќе се манифестира нашироко“, објасни Галузин.

Во тој поглед, тој истакна дека Русија била и продолжува да биде сигурен партнер на земјите од Централна Азија.

Истовремено, тој оцени дека овие земји се свесни за сите ризици и потенцијални штети од зближувањето со Западот и приклучувањето кон антируските санкции.

„Стратешката пресметка на нашите непријатели е очигледна – тие сакаат да предизвикаат раздор меѓу Русија и земјите од Централна Азија. Очигледно е дека во странство и во Брисел наивно веруваат дека земјите од Централна Азија нема да се спротивстават на западната експанзија“, изјави дипломатот, пренесува Спутник.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK