–>

Русија пред Светскиот суд: Отфрлете го случајот за геноцид во Украина

Русија-пред-Светскиот-суд-Отфрлете-го-случајот-за-геноцид-во.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Русија денеска го повика највисокиот суд на ОН во Хаг да го отфрли случајот заснован на тврдењата на Москва дека нејзината инвазија на Украина била извршена за да се спречи геноцид. Барањето беше поднесено на почетокот на сослушувањето.

Украина го започна случајот само неколку дена по руската инвазија на 24 февруари минатата година. Киев тврди дека Русија го злоупотребува меѓународното право, велејќи дека инвазијата е оправдана за да се спречи геноцид во источна Украина.

Руските власти продолжуваат да ја обвинуваат Украина за геноцид. Русија денеска ги повтори обвинувањата дека „русофобниот и неонацистички режим во Киев“ ја користи Конвенцијата за геноцид од 1948 година, на која и двете земји се потписници, како изговор да го „повлече“ случајот пред судот.

Русија сака случајот да биде отфрлен и вели дека судот нема јурисдикција. Рочиштата, кои ќе траат до 27 септември, нема да се осврнат на основаноста на случајот и наместо тоа, ќе се фокусираат на правните аргументи за јурисдикцијата. „Украина не ја обвинува Русија за геноцид. Украина, исто така, не ја обвинува Русија дека не го спречила или казнила геноцидот“, рече рускиот претставник во судот, Генадиј Кузмин, во својата воведна изјава.

„Само тоа треба да биде доволно за да се отфрли случајот. Затоа што според судската практика, ако немало геноцид, не може да има повреда на Конвенцијата за геноцид“, додаде тој.

Иако Русија досега ги игнорираше барањата на МСП да ги запре своите воени дејствија и судот нема начин да ги спроведе неговите пресуди, експертите велат дека евентуалната пресуда во корист на Украина може да биде важна за какви било идни барања за репарации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK