Русија издаде предупредување за Арктичкиот совет

arktik_354-678x381
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Русија би можела да го прекине членството во Арктичкиот совет доколку западните земји-членки ја дискриминираат, предупреди Министерството за надворешни работи на земјата. Николај Корчунов, генерален амбасадор и висок претставник на Москва во организацијата, истакна дека улогата и ефективноста на групата во последно време се намалени поради политиките што ги спроведуваат западните сили.Во интервју за рускиот медиум ТАСС објавено во неделата, Корчунов рече дека доколку Норвешка, која стана претседавач со Советот во четвртокот, одлучи да не ја покани Русија да учествува во нејзините активности, тоа би претставувало повреда на правата на Русија.

„Во овој случај, продолжувањето на учеството на нашата земја во активностите на оваа организација тешко дека ќе биде можно“, појасни дипломатот.

По почетокот на руската воена кампања против Украина во февруари минатата година, другите членови на меѓувладиното тело, кое ги вклучува Канада, Данска, Финска, Исланд, Шведска и САД, практично ги прекинаа сите контакти со Москва и замрзнаа над стотина заеднички проекти.

Во своето интервју, Корчунов предупреди дека зголеменото инсистирање на западните земји на конфронтација и остварување на сопствените интереси на сметка на интересите на другите нации на Арктикот потенцијално може да доведе до ескалација.

Тој го наведе „проширувањето“ на НАТО во регионот, каде што неодамна се одржуваат уште повеќе воени вежби.

Официјалниот претставник, исто така, ја истакна слабеењето на улогата на Советот и намалената ефективност, додавајќи дека Русија се вклучува „во активен дијалог во различни формати со други земји и организации“. Корчунов истакна дека Москва ќе работи со конструктивни партнери.

Тој, исто така, ги откри плановите на Москва да ги стави арктичките прашања на агендата на други меѓународни ентитети, наведувајќи го интересот меѓу членовите на БРИКС и Шангајската организација за соработка (SCO).

Меѓу приоритетите на Русија во регионот е развојот на северните бродски рути што ги поврзуваат азиските економски моќници со европските пазари, нагласи Корчунов.

Зборувајќи за РТ на почетокот на април, рускиот министер одговорен за развој на Арктикот, Алексеј Чекунков се жалеше дека „едностраните непријателски акции“ на другите членови на Арктичкиот совет и недостатокот на соработка може да го „дестабилизираат Арктикот“ и да доведат до хаос.

извор rt.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK