Рекордни над 13 милиони млади Кинези го полагаат приемниот испит на Националниот универзитет

Screenshot-2024-06-08-141853.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKРекордни 13,42 милиони млади Кинези го полагаат приемниот испит на Националниот универзитет во Кина, познат како гаокао, оваа година.

Оваа бројка е рекордна од обновувањето на матурата во Кина во 1977 година, а оваа година полагаат 510.000 студенти повеќе на испитот, кој започна во петокот, отколку минатата година, објави Министерството за образование, а пренесува Кинеското меѓународно радио.

Испитот се смета за клучен за младите Кинези, со резултатите што го одредуваат нивниот прием на универзитет, па дури и ги обликуваат нивните изгледи за кариера.

Оваа година седумте провинциски региони Хеилонгџијанг, Гансу, Џилин, Анхуи, Џиангкси, Гуижоу и Гуангкси воведоа промени на испитот.

Покрај единствениот национален испит за трите главни предмети, а тоа се кинески, математика и странски јазик, учениците од тие региони можат да изберат дали ќе полагаат физика или историја и да изберат два други предмети меѓу идеологија и политика, географија, хемија и биологија.

Државниот приемен испит на универзитетите во Кина, или гаокао, се одржува секоја година од 6 до 8 јуни. Гаокао за прв пат се одржа во 1952 година, а за време на Културната револуција беше суспендиран на 10 години, од 1966 до 1976 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK