–>

Путин: Русија влезе во првите пет најголеми економии во светот

putin2.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Русија ја престигна Германија во однос на паритетот на куповната моќ и стана една од првите пет најголеми економии во светот, изјави рускиот претседател Владимир Путин на седницата на Советот за стратешки развој и национални проекти.

„И покрај песимистичките прогнози на некои, пред се западни експерти, на крајот на 2022 година, и покрај сите овие прогнози, Русија влезе во првите пет најголеми економии во светот“, рече Путин.

Тој вели, според податоците на Светската банка, Русија „го презеде водството и ја престигна Германија во однос на паритетот на куповната моќ и големината на економијата“, што е еден од најважните показатели.

Според него, темпото на раст на руската економија е стабилно – во вториот квартал од 2023 година БДП порасна за 4,9 отсто во споредба со истиот период минатата година.

Путин додаде дека моменталната буџетска ситуација е стабилна и дека нема ризици за макроекономската стабилност, бидејќи руските производители ефективно ги заземаат позициите што останаа празни по повлекувањето на странските компании од рускиот пазар.

Инфлациските ризици во Русија растат, а главната задача е да се спречи нивниот раст, нагласи Путин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK