Путин нареди промена на закон: без договор да им се додели статус на ветерани на учесниците во војната

Путин-нареди-промена-на-закон-без-договор-да-им-се.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKРускиот претседател Владимир Путин и нареди на владата до 1 април да го промени законот со кој на учесниците во специјалната воена операција ќе им се додели статус на борбени ветерани, без разлика дали имаат договор со Министерството за одбрана, а документот е објавен на веб-страницата на Кремљ, пренесуваат медиумите во регионот.

„Да се ​​воведат измени на подзаконските акти со цел да се обезбеди доделување статус на ветеран на лица кои учествувале во специјалната воена операција, без разлика дали овие лица имаат договор со организации кои овозможуваат извршување на задачите доделени на вооружените сили на Руската Федерација за време на СВО“, се наведува во документот.
Доделувањето статус на борец на граѓаните ќе биде можно врз основа на документи кои потврдуваат рана, повреда, потрес на мозокот, болест или награда.

Путин исто така нареди да им се дадат бенефиции на членовите на семејствата „Херои на Русија“ на кои постхумно им беше доделена титулата, која ќе биде слична на оние што ги добиваат самите војници.

Во текстот се наведува и дека исплатите на семејствата на жртвите се добиваат најдоцна три месеци по поднесувањето на барањето.

Путин го назначи премиерот Михаил Мишустин одговорен за спроведување на наредбата, која мора да се спроведе до 1 април, пренесува „RT Balkan“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK