Проработи вулканот на Камчатка: ерупција по 2 години одмор, пепелта лета километри нагоре

Screenshot-2024-06-21-114816.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВулканот Каримски во централниот дел на Камчатка еруптираше по две години.

Вулканот исфрла пепел до висина до 5,5 километри, објави на својот канал на Телеграм, Институтот за вулканологија и сеизмологија на далечниот источен огранок на Руската академија на науките.

Вулканската активност може да претставува опасност за авионите вклучени во локалниот воздушен сообраќај, поради што е издадено предупредување за воздушен сообраќај.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK