Помошта за Газа мора да се удвои за да се избегне катастрофа, вели јорданскиот крал

Помошта-за-Газа-мора-да-се-удвои-за-да-се.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПомошта за Појасот Газа мора да се удвои за да се избегне влошување на и онака „катастрофалната хуманитарна ситуација“, изјави  јорданскиот крал Абдула Втори.

Јордан ги повикува своите западни сојузници да влијаат на Израел за зголемување на помошта што доаѓа од Јордан преку преминот Керем Шалом.

Кралот ја истакна потребата од отворање копнени премини и повеќе воздушни транспортери за помош на жителите на Газа.

Подоцна, тој се качи на јордански воен авион кој учествуваше во операцијата спроведена заедно со воздухопловните сили на неколку други земји за испуштање храна над Газа.

Во операцијата учествуваа авиони од Египет, Катар, Франција и Обединетите Арапски Емирати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK