Папата апелира за проширување на каналите за безбедно движење на мигрантите

papa
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Папата Франциск денеска упати апел до сите земји да управуваат најдобро што можат со мигрантските бранови, како и да ги прошират каналите за нивно безбедно и редовно движење.

Тој повика на „заедничка посветеност“ при решавање на проблемите со миграцијата.

Според папата Франциск политичарите во земјите на потекло треба да спроведуваат „транспарентна, чесна и далекувидна политика“, додека богатите земји треба да избегнуваат каква било форма на „економски колонијализам“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK