Орбан: „Брисел ја води својата војна против Москва, но Унгарија не е во конфликт со Русија“

Орбан-„Ме-притиснаа-до-ѕид.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKУнгарскиот премиер Виктор Орбан денеска изјави дека Брисел влегол во „спирала на војна“ која води во се посериозна насока.

„Во Брисел владее атмосфера на војна, реторика на војна и логика на војна“, рече Орбан во интервју за унгарското радио „Кошут“.

Тој додаде дека Брисел води сопствена војна против Москва преку украинскиот конфликт, но дека Унгарија не е во војна со Русија и дека Будимпешта треба да внимава „да не ја навлезе во оваа воена психоза“ и да не ја изгуби способноста да се ориентира кон унгарските национални интереси.

Лидерите на ЕУ зборуваат како да водат сопствена војна против Русија, „за разлика од нас, кои иако не сме рамнодушни кон човечката трагедија, не сме завојувана страна“, рече Орбан.

На прашањето до каде се подготвени да одат западните лидери за поддршка на Украина, тој рече дека сега разговараат, Германија да и испрати на Украина ракетни системи кои можат да се користат за гаѓање длабоко на руска територија, можеби дури и до Москва.

Тој ги коментираше и идеите на земјите од НАТО дека Алијансата воено интервенира во руско-украинската војна и нагласи дека тоа ќе го загрози развојот од локален конфликт во глобален конфликт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK