Нетанјаху: Никој нема да нè спречи, ниту Хаг, ниту Оската на злото

Нетанјаху-Никој-нема-да-нe-спречи-ниту-Хаг-ниту-Оската.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKИзраелскиот премиер, Бенјамин Нетанјаху започна со разгледување на случајот што моментално поминува низ Меѓународниот суд на правдата, кој тврди дека Израел извршил државен геноцид во Газа.

Тој рече дека неговата земја нема да биде одвратена од тужбата поднесена од Јужна Африка.

„Никој нема да не спречи – ниту Хаг, ниту Оската на злото, никој“, рече тој.

Адвокатите кои ја застапуваат земјата вчера го започнаа својот одговор на случајот со геноцид, откако Јужна Африка ги изнесе своите аргументи во четвртокот.

Јужна Африка побара од судиите кои претседаваат со сослушувањето да воведат итни мерки, наредувајќи му на Израел веднаш да ја прекине офанзивата.

Тој зборуваше и за ситуацијата долж границата Газа-Египет.

Рече дека допрва треба да се донесе одлука за потенцијално воено преземање на „Коридорот Филаделфи“ долж границата.

Коридорот Филаделфи е земјен појас долг 14 километри (8,7 милји) што ја претставува целата гранична област помеѓу Газа и Египет.

Основана како тампон зона како дел од мировниот договор од 1979 година, таа е контролирана и патролирана од израелските сили.

Кажувајќи им на новинарите дека затворањето на зоната за да се изолира Хамас е цел на војната во Газа, Нетанјаху рече: „Постојат голем број опции.

„Ги разгледавме овие и допрва треба да донесеме одлука“, додаде тој.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK