–>

Напредок на Кина во производството на електрична енергија од топлинска енергија на океаните

кина
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Кинеските научници и инженери го завршија тестирањето на уредот за производство на електрична енергија од топлинска енергија на океаните во Јужното Кинеско Море, според Ксинхуа.

Уредот од 20 киловати, кој во голема мера беше развиен од страна на Морскиот геолошки институт Гуангжу, под директна контрола на Кинескиот геолошки институт, по тестирањето беше вратен во Гуангжу, главниот град на јужната кинеска провинција Гуангдонг.

За време на тестирањето, уредот генерирал електрична енергија четири часа и 47 минути, достигнувајќи максимална моќност од 16,4 киловати.

Нинг Бо, постар инженер во Институтот за морска геологија во Гуангжу, рече дека морскиот тест „ја потврдил теоретската одржливост на домашниот систем за производство на топлинска енергија во океанот, што претставува клучен чекор во патувањето на Кина за развој и искористување на топлинската енергија на океаните, од копното. фаза на тестирање до примена.” на море”.

Термичката енергија на океаните користи температурни разлики помеѓу површинската и длабоката морска вода за да генерира електрична енергија, што ја прави извор на обновлива енергија.

Според Нинг, Кина е богата со резерви на топлинска енергија на океаните, но претходните релевантни истражувања останаа во фаза на лабораториски и копнени тестови.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK