На најголемиот ривал на Мадуро му e забрането да се кандидира, познат датумот на изборите во Венецуела

maduro1.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВо Венецуела ќе се одржат претседателски избори на 28 јули, изјави денеска шефот на Националниот изборен совет Елвис Аморосо. Се очекува претседателот Николас Мадуро да се кандидира за реизбор, но не е јасно со кој опозициски кандидат ќе се соочи.

Во јануари, Врховниот суд ја потврди забраната за јавна функција за Марија Корина Мачадо, која победи на прелиминарните избори на опозицијата во октомври, што доведе до повторно воведување на американските санкции.

Датумот на изборите е и роденден на починатиот претседател Уго Чавез, ментор и претходник на Мадуро, кој почина во 2013 година. Власта и опозицијата во октомври се договорија гласањето да се одржи во втората половина на 2024 година и дека ќе може да се избере кандидат за секоја страна.

Тие, исто така, се согласија дека меѓународните набљудувачи, вклучително и оние од Европската унија и Обединетите нации, ќе го следат гласањето. Некои противници претходно изразија сомневање дека Мадуро ќе го поддржи договорот, а нивните стравови се чини дека се оправдани со ограничувањата поставени кон конкурентската кандидатка Мачадо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK