–>

Минатата година имало повеќе од 1000 жртви во војната во Украина заради употреба на касетни бомби кои се забранети од повеќе од 100 држави

Минатата-година-имало-повеќе-од-1000-жртви-во-војната-во.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Бројот на луѓе убиени или ранети од касетна муниција се зголеми за осум пати минатата година на повеќе од 1.000, најмногу поради нивната употреба во војната во Украина, особено од Русија, соопшти група која води кампања против касетна муниција.

Касетните бомби, забранети од повеќе од 100 земји, се истрелуваат од земја или од авиони и експлодираат во воздух, прскајќи помали бомблети на широк простор.

Од 1.172 жртви минатата година, 353 починале, покажа извештајот на кампањата на Коалицијата за касетни муниции. Тоа е највисокото ниво откако групата почна да ги составува своите годишни извештаи пред 14 години.

Во извештајот се вели дека речиси сите жртви биле цивили, а три четвртини се деца кои честопати си играат со неексплодирани бомби.

Во Украина, се вели дека Русија користела касетна муниција постојано, додека Украина исто така ги користела, но во помала мера.

Извештајот ја опфати минатата година и ја исклучува овогодинешната употреба од страна на Украина на касетна муниција од Соединетите држави, која Киев почна да ја прима во јули.

Киев вели дека ги користи само против руските трупи на фронтот. Русија негираше дека воопшто ги користи, но се закани дека ќе го стори тоа како одговор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK