Јапонија: Треба многу да го зголемиме производството на електрична енергија, ни треба за чипови и вештачка интелигенција

4e5f0ab3-dd0e-4efa-bda3-03f7e1966230.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЈапонија предвидува дека потребите за производство на електрична енергија ќе се зголемат за 35 до 50 проценти до 2050 година, поради зголемената побарувачка од фабриките за полупроводници и центрите за податоци на вештачка интелигенција (АИ), процени владата.

Зголемувањето на побарувачката е прво во последните 20 години и бара големи инвестиции, се вели во владиниот документ.

Ако Јапонија не го зголеми производството на обновлива енергија, стабилното снабдување со електрична енергија би можело да биде неизвесно, според владата.

Јапонија во голема мера се потпира на Блискиот Исток за снабдување со фосилни горива. Минатата година усвои закон чија цел е да ги промовира инвестициите за декарбонизација во јавниот и приватниот сектор во вредност од повеќе од 150 трилиони јени (962 милијарди долари) во текот на 10 години.

Јапонија смета на соларни ќелии од следната генерација, пловечки ветерни електрани на брегот, рестартирање на нуклеарни централи и воведување реактори од следната генерација за да се задоволи побарувачката, покажуваат владините документи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK