Истражување: Повеќе од 10 отсто од младите луѓе во светот имаат проблеми со менталното здравје

Истражување-Повеќе-од-10-отсто-од-младите-луѓе-во-светот.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKДецата, тинејџерите и младите се’ почесто имаат проблеми со менталното здравје, според новата анализа објавена од Американското медицинско здружение (AMA).

Цитирајќи податоци од студијата за глобално оптоварување на болеста од 2019 година, тим од бразилски и канадски универзитетски научници предупредија на период од детството до раната зрелост во кој има „зголемена подложност на појава на ментални нарушувања“.

„Постои висока преваленца на ментални нарушувања кои ги погодуваат децата и младите, што укажува дека едно од десет луѓе (или 293 милиони од нив) на возраст од 5 до 24 години во светот живеат со дијагностицирано ментално растројство“, објави АМА.

Тие понатаму открија дека „околу една петтина од сите попречености поврзани со болести“ може да се припишат на „ментални нарушувања“ во возрасната група од 5 до 24 години, што според нив „сочинуваат една четвртина од животниот товар на ментални нарушувања“.

Тимот рече дека треба да се спроведат повеќе истражувања насочени кон потесни опсези на тие возрасни групи.

„Менталните нарушувања се поврзани со високи стапки на напуштање на образованието, ниска економска продуктивност, затворање, самоубиство и бездомништво, меѓу другите негативни исходи кои влијаат на поединците, семејствата и општеството како целина“, велат тие.

Други неодамнешни истражувања укажаа на ширењето на социјалните мрежи како двигател на влошување на менталното здравје кај младите луѓе, а основачот на Мета, Марк Закерберг, во јануари им се извини на родителите чие здравје на децата беше оштетено со користење на апликациите на неговата компанија, вклучувајќи ги Фејсбук и Инстаграм.

Истражувањето објавено минатата година од Галуп покажа дека цврстите врски родител-дете можат да помогнат да се спротивстават на негативните ефекти на социјалните мрежи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK