–>

Инфлацијата во Британија е меѓу највисоките во Западна Европа

1692175999_8.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Инфлацијата во Британија во јули се забави на 6,8 отсто на годишно ниво, што е во согласност со очекувањата и со најниската годишна стапка на инфлација во таа земја од февруари 2022 година, покажаа денеска објавените податоци.

За споредба, во јуни годишната стапка на инфлација изнесуваше 7,9 отсто. Така, инфлацијата продолжи да забавува во таа земја, откако во октомври минатата година достигна 11,1 отсто, што е највисоко ниво во последните 41 година, покажуваат податоците на Заводот за национална статистика (ONSA).

ОНС објави и дека намалувањето на цените на гасот и струјата е најголемиот двигател на забавувањето на инфлацијата, а ублажена е и инфлацијата на цените на храната.

Сепак, Британија сè уште бележи една од највисоките стапки на раст на цените во Западна Европа, само Исланд и Австрија имаат повисока инфлација. Во исто време, таа се уште е далеку над целната стапка на централната банка од 2 отсто.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK