Граѓаните на ЕУ повеќе претпочитаат печатени отколку електронски книги

книги.jpeg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKУделот на граѓаните на ЕУ кои купуваат печатени книги, списанија или весници преку интернет е сè уште значително поголем од оние кои купуваат е-книги, списанија или весници, покажува новото истражување на Евростат објавено по повод Светскиот ден на книгата и авторското право, кој се слави на 23 април.

На ниво на ЕУ, во 2023 година, 13,4 отсто од оние што купиле на три месеци пред истражувањето, купиле печатена книга преку Интернет. Тоа беше повеќе отколку во 2022 година (12,7 проценти), но помалку отколку во 2021 година (14,5 проценти).

Во набљудуваниот период, 7,2 отсто од граѓаните во ЕУ купиле е-книга во споредба со 6,6 отсто во 2022 година и слично како во 2021 година. Најголем процент на граѓани кои купиле печатена книга во трите месеци од 2023 година пред истражувањето е во Холандија, во Луксембург и Ирска, над 20 отсто, а најмалите, само малку повеќе од еден отсто, во Кипар.

Во исто време, најголем број на оние кои купиле е-книга е забележан во Данска, 22 отсто, а најмал на Кипар, помалку од еден отсто. Данска и Финска се единствените земји-членки на ЕУ каде што повеќе луѓе купувале електронски отколку печатени книги.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK