–>

Голема рација во Германија: полицијата упадна во становите на екстремните десничари

Голема-рација-во-Германија-полицијата-упадна-во-становите-на-екстремните.png
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKГерманската министерка за внатрешни работи Ненси Фезер денеска ја забрани десничарската екстремистичка група позната како Artgemeinschaft (Расна заедница).

Утрово полицајци извршија рација во 26 станови поврзани со 39 членови на здружението и соби поврзани со здружението во 12 германски покраини, соопшти Министерството за внатрешни работи. На забраната на таа екстремистичка организација се работи повеќе од една година.

Фезер ја опиша организацијата како „секташка, длабоко расистичка и антисемитска група“.

„Оваа десничарска екстремистичка група се обиде да собере нови непријатели на уставот со одвратна индоктринација на децата и младите“, додаде таа.

Забраната ги опфаќа и сите здруженија на движењето, за кое безбедносните власти веруваат дека има околу 150 членови.

Минатата недела, германското Министерство за внатрешни работи ја забрани екстремно десничарската група „Чекани Германија“, 20-та десничарска екстремистичка организација во Германија, која досега беше забранета.

Групата се противи на уставниот поредок и на идејата за меѓународно разбирање, соопшти Министерството, објаснувајќи го овој потег. Целта и активностите на здружението биле против кривичниот закон.

Концертите организирани од групата беа искористени за ширење на десничарската екстремистичка идеологија меѓу оние кои не се членки, се вели во извештајот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK