Германец бил вакциниран против корона 217 пати

vakcina-kovid.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK62-годишен маж од Германија, против лекарски совет, бил вакциниран 217 пати против Ковид, според лекарите. Сето тоа се одвиваше во период од 29 месеци. Бизарниот случај е документиран во списанието The Lancet Infectious Diseases, пишува „Би-би-си“.

Изгледа дека човекот не претрпел никакви лоши последици, велат истражувачите од Универзитетот во Ерланген-Нирнберг. „За неговиот случај дознавме преку написи во весниците. Потоа го контактиравме и го поканивме да направи различни тестови во Ерланген. Тој беше многу заинтересиран за тоа“, рече д-р Килијан Шобер од одделот за микробиологија на универзитетот.

Човекот дал примероци од свежа крв и плунка. Истражувачите тестирале и некои од неговите замрзнати примероци на крв кои биле складирани во претходните години. „Успеавме сами да земеме примероци од крв кога еден човек прими дополнителна вакцина за време на студијата на негово инсистирање“, рече д-р Шобер.

„Успеавме да ги искористиме овие примероци за да одредиме точно како имунолошкиот систем реагира на вакцинацијата“, додаде тој. Државниот правобранител на градот Магдебург отвори истрага со обвиненија за измама, но најде докази за 130 вакцини, па не е поднесена кривична пријава.

Вакцините можат да го научат телото како да се бори против болеста. mRNA вакцините функционираат така што на телесните клетки им покажуваат дел од генетскиот код од вирусот. Имунолошкиот систем тогаш треба да препознае и да знае како да се бори против Ковид ако навистина се соочи.

Д-р. Шобер се загрижи дека хиперстимулирањето на имунолошкиот систем со повторени дози може да замори одредени клетки, но истражувачите не најдоа докази за тоа кај 62-годишниот маж. Исто така, немаше знаци дека тој некогаш бил заразен со Ковид.

„Важно е да не ја поддржуваме хипервакцинацијата како стратегија за зајакнување на адаптивниот имунитет“, забележаа истражувачите. Резултатите од нивните тестови на 62-годишникот беа недоволни за да се извлечат далекусежни заклучоци, а камоли препораки за пошироката јавност.

„Тековните истражувања покажуваат дека вакцинирањето со три дози, заедно со редовните засилувачки вакцини за ранливите групи, останува најдобриот пристап. Нема индикации дека се потребни повеќе вакцини“, се вели на веб-страницата на универзитетот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK