–>

ЕУ започнува истрага за увоз на електрични возила од Кина

ЕУ-започнува-истрага-за-увоз-на-електрични-возила-од-Кина.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Европската Комисија започна истрага за да утврди дали треба да се воведат казнени тарифи за заштита на производителите на Европската унија од увоз на поевтини електрични возила од Кина, поддржани со владини субвенции.

Глобалните пазари денеска се преплавени со поевтини електрични автомобили, а нивната цена вештачки се одржува на ниско ниво благодарение на дарежливите владини субвенции, изјави вчера претседателката на Комисијата Урсула фон дер Лаен во својот годишен говор за состојбата на Унијата, пренесуваат медиумите во регионот.

Комисијата има рок до 13 месеци да процени дали ќе воведе давачки повисоки од стандардните десет проценти за автомобилите. Истрагата опфаќа автомобили на батерии произведени во Кина, што значи дека вклучува и брендови како „Tesla“, „Renault“ и „BMW“.

Самата Европска комисија покренува истрага, забележува Ројтерс, потсетувајќи дека постапката обично започнува со жалба на производителот.

Кинеската стопанска комора при ЕУ, изрази загриженост и противење на покренувањето на истрагата, тврдејќи дека конкурентската предност на кинеските компании не почива на субвенциите. Тие, исто така, ја повикаа Комисијата да биде објективна во анализата на електричните возила од Кина.

Комисијата објави дека кинескиот удел на електрични возила што се продаваат во Европа се искачи на осум отсто и може да достигне 15 отсто во 2025 година, истакнувајќи дека нивните цени обично се 20 отсто пониски од моделите произведени во ЕУ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK